Polisforskning.se 

Slutade vid polisen

Jag upprepade många gånger att jag önskade en annan tjänst. Jag föreslog att jag skulle kunna få en rotationstjänst på områdespolisen och då jobba i yttre tjänst. När man kunde lämna in en intresseanmälan till en sådan rotationstjänst gjorde jag detta. På fråga hur mycket arbetstid jag tänkt mig som områdespolis berättade jag att min plan var att arbeta 75% eftersom jag ville utnyttja den möjligheten som finns till nedsatt tjänst tills barn fyller 12 år. Jag förstod rekryterande gruppchef som berättade att han ville ha en som arbetade 100%. Han berättade dock att han skulle höra med lokalområdeschefen om han inte kunde bestämma att det skulle tillsättas ytterligare en rotationstjänst som områdespolis som jag kunde få. Jag fick aldrig någon rotationstjänst som områdespolis utan fick fortsätta med att hämta övervakningsfilm med en USB-sticka.
Jag skrev till lokalpolisområdeschefen, polisområdeschefen, regionpolischefen och rikspolischefen och frågade om det med tanke på min bakgrund inte fanns något annat sätt att använda mig på än att åka och hämta övervakningsfilm. När mina försök var resultatlösa skickade jag följande bild till både lokalpolisområdeschefen och rikspolischefen (se länk).
(bild)
Inget hände.
Eftersom jag inte kunde tänka mig att ha denna arbetsuppgift fram till min pensionering så sökte jag ett arbete utanför polisens. Jag fick tjänst på Migrationsverkets IT-avdelning som systemutvecklare. Det innebar arbetsuppgifter som jag hade haft ett 20-tal år tidigare. Jag trivdes och det var kul att åter börja programmera, men jag kände att det var att ta ett steg tillbaka. När jag arbetat på Migrationsverket i drygt en månad lystes det ut en tjänst på polisen som samordnare av brottsförebyggande verksamhet i Östergötland. Jag uppfattade att tjänsten skulle passa mig bra och sökte denna. Jag fick emellertid dåliga vibbar när jag blev uppringd av HR som frågade om jag verkligen var intresserad av tjänsten med tanke på att lönen inte var bra. Jag bestämde mig åter för att dokumentera vad som hände under rekryteringsprocessen genom att spela in samtal.
Rekryteringsprocessen till brottssamordnare avbröts. En av de som sökt tjänsten tillsattes genom ett arbetsledarbeslut. Jag överklagade tjänstetillsättningen till Statens överklagandenämnd. År 2021 fick Statens överklagandenämnd in 309 överklaganden. I ett fall gav nämnden den överklagande rätt. Chansen att få rätt är således minimal. Att jag ändå bedömde att jag ville överklaga beslutet var att jag ville granska de påstående som  Polismyndigheten skulle framföra.